متخصص سالمندشناسی تشریح کرد ؛

دلایل بروز و راهکارهای پیشگیری از گرمازدگی در سالمندان

انتشار محتوا: ۳ خرداد ۱۴۰۲ ساعت ۰۱:۳۶:۰۶ بعد از ظهر
دانشیار سالمندشناسی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد در گفتگوی زنده با برنامه مثبت سلامت شبکه سلامت به بیان علائم و راهکارهای جلوگیری از گرمازدگی در سالمندان پرداخت.
sadegh moghadadm

به گزارش وب‌دا، دکتر لیلا صادق مقدم در گفتگوی زنده با این برنامه تلویزیونی، سرگیجه، احساس تهوع، ضعف، تشنگی، سردرد، عرق کردن و قرمز شدن پوست را از جمله علائم گرمازدگی در فازهای اولیه آن عنوان و اظهار کرد: بی توجهی به این علائم یا پاسخ درمانی دیرهنگام ممکن است موجب اورژانسی شدن و در نهایت مرگ و میر شود. 
وی خاطرنشان کرد: در صورتی که سالمند دچار عدم تعریق، احساس گیجی و غش کردن زیاد و نداشتن هوشیاری شود باید از خدمات اورژانس پزشکی برای او استفاده کرد. 
دلایل بروز گرمازدگی 
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد با اشاره به دلایل بروز گرمازدگی، به ارتباط گرما و رطوبت در این زمینه اشاره و اظهار کرد: افزایش دما به بالای 33 درجه به همراه بالارفتن شاخص رطوبت زمینه بروز گرمازدگی در سالمندان را فراهم می‌کند. 
دکتر صادق مقدم با بیان اینکه در رطوبت بالای 60 درجه، دمای بالای 29 درجه هم می‌تواند برای سالمندان عزیز خطرناک باشد، گفت: کارایی عملکرد سیستمی که مکانیزم تغییر حرارت و ارائه پاسخ تنظیمی مناسب را در مغز سالمندان به عهده دارد، به دلیل مشکلات مرتبط با سالمندی کاهش می‌یابد و از این رو افراد سالمند، زیاد گرمای هوا را احساس نمی‌کنند و این می‌تواند باعث بروز مشکل شود. 
وی تصریح کرد: علاوه بر این سالمندان به دلیل بیماری‌های مختلف قلبی عروقی، کلیوی و ...، داروهای دیورتیک(ادرارآور) استفاده می‌کنند که خود این مساله موجب کاهش آب بدن می‌شود. 
دکتر صادق مقدم با تاکید بر اینکه سالمندان دارای اضافه وزن هم در معرض خطر گرمازدگی هستند، گفت: نازک شدن پوست و تحلیل چربی زیر پوست هم می‌تواند موجب آفتاب سوختگی خیلی سریع شود. 
اقدامات پیشگیرانه در برابر گرمازدگی 
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد عدم فعالیت در زمان گرمای هوا را مهمترین راهکار پیشگیری از گرمازدگی عنوان و اظهار کرد: سالمندان عزیز سعی کنند در بازه زمانی بین ساعت 10 تا 16 که دمای هوا خیلی بالا و نور خورشید مستقیم است، فعالیتی نداشته باشند. 
دکتر صادق مقدم با تاکید بر لزوم مصرف آب و مایعات کافی گفت: به دلیل ضعف و مشکل در سیستم تنظیم حرارت، بخش احساس تشنگی فرد سالمند ممکن است با مصرف آب کمتر از نیاز واقعی بدن غیرفعال شود و به میزان کافی آب ننوشد. 
وی به سالمندان توصیه کرد تا حتی زمانی که احساس تشنگی نمی‌کنند به ویژه در آب و هوای گرم، آب بنوشند. 
دکتر صادق مقدم بر استفاده سالمندان از سبزیجات و میوه های آّبدار مثل خیار، هندوانه و طالبی در فصل گرما تاکید و خاطرنشان کرد: وجود وسایل خنک کننده و تهویه مناسب در منزل، عدم استفاده از الکل و نوشیدنی های کافئین دار، استفاده از لباس های نخی با رنگ سفید و گشاد و استفاده از کلاه های لبه دار و عینکهای آفتابی از مهمترین راهکارهایی است که سالمندان را در برابر گرمازدگی محافظت خواهد کرد.
 

طراحی و پشتیبانی: پورتال زینوپارس